Buitenspelen zonder grenzen

Gepubliceerd op 20 februari 2024 om 12:14

Buitenspelen is ontzettend belangrijk en leuk voor kinderen! Tja,...dat weten we natuurlijk allemaal al lang. Toch blijkt het niet altijd even makkelijk om uit die luie stoel te komen en buiten op pad te gaan. En sommige seizoenen werken daar al helemaal niet aan mee. Maar, goed nieuws...! De lente hangt in de lucht, dus easy peasy, naar buiten!

Buitenspeelgoed

Geen kind dat niet van buitenspelen houdt. Hoewel er zeker genoeg kinderen soms met tegenzin naar buiten gaan, keert het tij buiten al snel en wordt er naar hartelust gespeeld. Hoe dit komt? Stap maar eens de deur uit en wees je bewust van alle prikkels om je heen. Je hoort de vogels, de wind of andere mensen, je voelt de zon, de kou of de wind, je ruikt de buitenlucht, overal om je heen is wel iets te zien en je kijkt veel makkelijker wat verder weg dan binnen. Buiten wordt je continue uitgedaagd om te kijken, te lopen en te ontdekken en dat is dus precies wat kinderen met hun eigen creativiteit buiten kunnen doen. Bovendien gelden er buiten veel minder regels, waardoor kinderen echt naar eigen inzicht kunnen ontdekken en leren.

Dit in tegenstelling tot de relatief statische situatie binnenshuis, waar ook genoeg prikkels kunnen zijn, maar doorgaans dezelfde. En waar regels gelden, zoals niet rennen, niet schreeuwen en het huis opgeruimd houden.

Om precies deze redenen is het voor ouders vaak ook een verademing om mee naar buiten te gaan. Doordat buitenspelen minder grenzen en regels kent, zul je als ouder direct merken dat je je kinderen minder hoeft aan te sporen en minder streng hoeft te zijn.

Bovendien werkt buitenzijn voor volwassenen precies hetzelfde en gaan we op onze eigen manier op de prikkels van buiten in.

Buitenspelen is als een natuurlijk medicijn, maar zonder bijwerkingen. Frisse lucht, vitamine D van het zonnetje en volop beweging helpen het lichaam en geest van kinderen gezond te houden. Het is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen op verschillende vlakken:

- Fysieke gezondheid: lekker rennen, klimmen, springen en fietsen helpt bij het opbouwen van sterke spieren en botten. Daarnaast krijgen ze ook de nodige vitamine D binnen, wat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling.

- Creativiteit en verbeeldingskracht: in de buitenlucht kunnen ze hun eigen avonturen beleven, nieuwe dingen ontdekken en hun fantasie de vrije loop laten gaan. Verstoppertje spelen, takken verzamelen, in een boom klimmen, er zijn eindeloze mogelijkheden om creatief te zijn in de buitenlucht.

- Sociale vaardigheden: door samen te spelen en te communiceren met andere kinderen leren ze belangrijke sociale vaardigheden zoals samenwerken, delen en compromissen sluiten. Het draagt ook bij aan het opbouwen van zelfvertrouwen en het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten.

Buitenspeelgoed

Wat fijn dat iets dat zo leuk is óók nog een zo gezond blijkt te zijn! Grote kans dat je dit al lang wist, maar misschien is het soms toch lastig om iets leuks te bedenken. Gelukkig zijn er buiten het leuke buitenspeelgoed van Vrolyck genoeg initiatieven die het buitenspelen stimuleren. Volg bijvoorbeeld een de onderstaande Insta-accounts voor leuke inspiratie en reken op nog meer avontuur! 💚